Kiinassa joulukuussa 2019 todettujen keuhkokuumetapausten aiheuttajaksi on todettu uusi koronavirus, 2019-nCoV. Tähän mennessä tapauksia on todettu yhteensä noin 79 300, joista Manner-Kiinan ulkopuolella noin 2400. Tapausten kokonaismäärässä ovat mukana sekä laboratoriovarmistetut tapaukset (WHO:n tapausmääritelmä) että osin myös Hubein maakunnassa oireiden perusteella kliinisesti diagnosoidut tapaukset.

Suurin osa tapauksista on yhä todettu Kiinassa, valtaosa Wuhanissa ja Hubein maakunnassa. Kiinan ulkopuolella esimerkiksi Koreassa on todettu lähes 800 tapausta, joista toistaiseksi suurin osa liittyy yhteen ihmisryhmän kokoontumiseen. Iranista on raportoitu kymmeniä tapauksia, joiden kohdalla altistumisen alkuperää ei vielä tunneta. Epidemia-alueella tarkoitetaan alueita, jossa esiintyy laajempia tartuntaketjuja. Tällä hetkellä epidemia-alueeksi määritellään Manner-Kiina. Tilannetta arvioidaan kuitenkin jatkuvasti. Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät kuitenkaan säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu.

Euroopan ja Suomen tilanne

THL seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa ja päivittää sivuilleen tuoreimmat tiedot taudin esiintymisestä sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi.

Tarkista ulkoministeriön verkkosivuilta uusimmat matkustustiedotteet. Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen.

Oireet sairastuessa

Sairastuneiden oireita ovat olleet mm. kuume, yskä ja hengenahdistus. Nykytiedon mukaan valtaosalla sairastuneista oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on myös vakavasti sairastuneita. Virus tarttuu ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Itämisajan on arvioitu olevan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää. Koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla.

THL:n mukaan epidemia-alueelta Suomeen tuotujen tai lähetettyjen tavaroiden ja elintarvikkeiden käyttöön ja käsittelyyn Suomessa ei nykytiedolla liity tartuntariskiä. Tyypillisesti koronavirukset eivät säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu.

Tilanteesta riippumatta matkailijoiden on aina hyvä välttää kypsentämätöntä tai huonosti kypsennettyä lihaa, pastöroimattomia maitotuotteita ja niistä valmistettuja tuotteita ja pesemättömiä vihanneksia ja hedelmiä.

 Ohjeet epidemia-alueilta saapuville

 • Jos epidemia-alueelta Suomen palaamisen jälkeen sinulle ei tule kuumetta tai muita hengitystieinfektion oireita kuten yskää tai hengenahdistusta, voit pääsääntöisesti palata työhön, kouluun tai päiväkotiin.
 • Jos sinulle tulee oireita 14 vuorokauden kuluessa epidemia-alueelta poistumisesta, ota välittömästi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon ensisijaisesti puhelimitse. Ota ensisijaisesti puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveydenhuollon päivystykseen.
 • Jos epidemia-alueelta saapuvilla vierailla ei ole hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, ei ole syytä toimenpiteisiin.
 • Jos vieraalle tulee kuumetta tai muita hengitystieinfektion oireita, kuten yskää tai hengenahdistusta, tulee häntä opastaa ottamaan välittömästi puhelimitse yhteyttä paikalliseen terveydenhuoltoon.
 • Jotta virus ei leviäisi, Kiina on sulkenut lento-, juna- ja paikallisliikenteen useissa kaupungeissa, sekä rajoittanut julkisia tapahtumia. Kiina on lisäksi keskeyttänyt sekä sisäiset että ulkomaille suuntautuvat ryhmämatkat.
 • Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Kiinan Hubein maakuntaan.
 • Uudelta koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta. Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta.
 • Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Kun matkustat epidemia-alueelle

 • noudata aina hyvää käsihygieniaa.
 • vältä erityisesti:
  • läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio
  • toreja, joilla myydään eläviä ja kuolleita eläimiä elintarvikkeiksi
  • läheistä kosketusta luonnoneläimiin sekä koti- ja hyötyeläimiin ja niiden eritteisiin
  • kypsentämätöntä tai huonosti kypsennettyä lihaa, pastöroimattomia maitotuotteita ja
  • niistä valmistettuja tuotteita sekä pesemättömiä vihanneksia ja hedelmiä.

 Jos olet oleskellut uuden koronaviruksen epidemia-alueella (Manner-Kiinassa) ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, 14 vuorokauden sisällä alueelta saapumisen jälkeen, toimi näin:

 • Ota aina ensin puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen tai matkavakuutuksesi tiedoissa mainittuun infonumeroon. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.
 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
 • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
 • Kun hakeudut tutkimuksiin ja hoitoon terveydenhuollon laitokseen, sinulle saatetaan laittaa paperinen suu–nenäsuojus. Se suojaa henkilökuntaa ja muita potilailta tartunnalta.

Miten uutta koronavirusta ehkäistään?

Uuden koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia. Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.