Meneillään olevan koronavirusinfektion voi osoittaa nenänielusta tehtävällä nk. koronavirustestillä ja taudin sairastamisen jälkeen aikaisintaan kolmen viikon päästä koronaviruksen vasta-ainetestillä, joka tehdään kyynärtaipeen verinäytteestä. Lue testeistä ja testikriteereistä lisää tältä sivulta.

Sekä koronavirustesti että vasta-ainetesti ovat tarjolla sekä asiakasyrityksillemme että työterveyshuollon ulkopuolisille yritys- ja yksityisasiakkaille.

Koronavirustesti

Apila Terveydessä tehtävä koronavirustesti osoittaa meneillään olevan koronavirusinfektion tutkimalla löytyykö koronavirusta nenänielun limakalvolta. Koronavirustestaus tapahtuu taipuisalla pumpulitikulla nenänielusta. Testi tehdään aina lääketieteellisen arvion perusteella lääkärin lähetteellä.

Lahdessa koronavirustestaus tapahtuu Apilan muusta toiminnasta erillisessä drive-in -testauspisteessä toimipisteen parkkipaikalla osoitteessa Seponkatu 9. Testattavat potilaat saapuvat testauspisteeseen joko autolla tai kävellen.

Jyväskylässä koronavirustestaus tapahtuu toimipisteessämme Apilan muusta toiminnasta erillisesti sisäpihan puolella osoitteessa Väinönkatu 38 (käynti sisäpihalle Sammonkadun puolelta). Testattavat potilaat saapuvat testauspisteeseen kävellen.

Koronavirustestin kriteerit 

Lähetteen koronavirustestiin voi saada lääkärin arvion perusteella. Apila Terveyden lääkäri tekee aina arvion testauksen tarpeellisuudesta THL:n kulloinkin voimassaolevien kriteerien mukaisesti.

Toimi näin, jos epäilet koronavirustartuntaa

 1. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, joka varaa sinulle lääkärin etävastaanottoajan.
 2. Jos näytteenottokriteerit täyttyvät, saat lääkäriltä lähetteen testiin. Sinulle varataan samalla aika näytteenottoon ja saat saapumisohjeet testauspisteeseen.
 3. Pysy kotona karanteenin omaisissa olosuhteissa testiä odottaessasi.
 4. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus ja saavu näytteenottoon täsmällisesti autolla tai kävellen saamiesi ohjeiden mukaisesti. Älä tule liian aikaisin etukäteen, jotta jonotukselta vältytään.
 5. Seuraa opasteita ja ohjeita paikan päällä. Jos saavut autolla, sinun ei tarvitse poistua autosta näytteenoton aikana. Jalan saapuessasi muista turvaväli ja noudata testauspaikalla saamiasi ohjeita.
 6. Todista henkilöllisyytesi (autolla saapuessasi ikkunan läpi). Näyte otetaan nenänielusta (autolla saapuessasi avoimesta ikkunasta).
 7. Näytteenoton jälkeen saat mukaasi kirjalliset jatkotoimintaohjeet.
 8. Testin tulos valmistuu noin 2 arkipäivän kuluessa. Pysy kotona karanteenin omaisissa olosuhteissa tulosta odottaessasi.
 9. Ilmoitamme testituloksen sinulle puhelimitse. Jos tulos on positiivinen, jatka karanteenin omaisia olosuhteita keskeytyksettä.
 10. Ilmoitamme positiiviset testitulokset THL:n valtakunnalliseen rekisteriin sekä kotikuntasi tartuntatautiyksikköön.
 11. Kotikuntasi infektiolääkäri on sinuun yhteydessä ja tekee viralliset eristys- ja karanteenipäätökset sinulle ja lähikontakteillesi sekä ryhtyy tarvittavaan tartuntaketjun jäljitykseen.

Koronavirustestin hinta on 195 euroa. Lisäksi veloitamme lääkärin puhelinvastaanottoajasta 30 euroa ja se sisältää lääkärin arvion, tarvittaessa lähetteen koronavirustestiin sekä positiiviseen testitulokseen liittyvän potilasohjauksen.

Koronavirustestistä saa Kela-korvauksen (56 euroa).

Koronaviruksen vasta-ainetesti

Koronaviruksen vasta-ainetestillä voidaan tunnistaa aiemmin sairastettu koronavirusinfektio osoittamalla vereen muodostuneet vasta-aineet. Vasta-aineita muodostuu yksilöllisesti ja tämän hetkisen tiedon mukaan niiden osoittaminen luotettavasti vie vähintään kolme viikkoa oireiden alkamisesta tai altistuksesta (oireettomalla henkilöllä).

Vasta-ainetesti tehdään aina lääkärin lähetteellä.

Vasta-ainetestin kriteerit

Testi soveltuu tilanteisiin, joissa epäillään henkilön sairastaneen koronavirusinfektion joko oireiden perusteella tai tiedossa olevan altistuksen kautta. Testillä voidaan selvittää laajempaa altistumista esimerkiksi työpaikoilla, tunnistetuissa tartuntaketjuissa tai tartuntatapausten perheenjäsenillä sekä muissa ryhmissä. Yksittäiselle henkilölle testiä suositellaan vain harkiten osana epäselvän tai pitkittyneen diagnostisen tilanteen selvittelyä.

Testi tehdään lääkärin lähetteellä aikaisintaan kolmen viikon kuluttua arvioidun koronataudin sairastamisen tai altistuksen jälkeen.

Toimi näin, jos on tarve selvittää mahdollista sairastettua infektiota

 1. Varaa aika etävastaanotolle asiakaspalvelusta.
 2. Jos testauskriteerit täyttyvät, saat lääkäriltä lähetteen testiin.
 3. Varaa aika näytteenottoon asiakaspalvelusta.
 4. Saavu näytteenottoon sovitusti. Vasta-ainetestiin saapuvan henkilön tulee olla täysin oireeton.
 5. Näyte otetaan verinäytteenä kyynärtaipeesta.
 6. Testin tulos valmistuu 1-2 arkipäivässä.
 7. Testitulos ilmoitetaan puhelimitse tai kirjeellä.

Vasta-ainetestin hinta on 89 euroa. Testi on Kela-korvattava (5 euroa) ja testin hinta Kela-korvauksen jälkeen on 84 €.