Altisteet eli työympäristön haittatekijät
Työpaikoilla voi altistua erilaisille kemiallisille, biologisille tai fysikaalisille tekijöille, jotka voivat aiheuttaa sairastumisia ja työkyvyttömyyttä sekä pitkään jatkuessaan nostaa ammattitautien tai muiden pysyvien terveyshaittojen riskiä. Ne myös vaikuttavat työssä viihtymiseen. Joidenkin arvioiden mukaan nämä altisteiksi kutsutut työympäristöjen haittatekijät koskettavat Suomessa ainakin puolta miljoonaa työntekijää.
Työturvallisuuslain mukaan työnantajalla on vastuu tunnistaa työympäristöjen ja -tehtävien altisteet, arvioida niiden terveysriski sekä ehkäistä ja vähentää niistä johtuvia haittoja erilaisilla toimenpiteillä. Toimenpiteiden vaikutusta tulee myös seurata.
Altisteisiin liittyvä riskinarvio
Altistehaittojen ehkäisyn lähtökohta on asiantunteva altisteiden riskinarvio. Riskinarviossa tunnistetaan eri työtehtäviin liittyvät altisteet ja niiden lähteet, selvitetään altisteiden ominaisuudet ja vaarallisuus sekä selvitetään faktiset altistumistasot annetut raja-arvot huomioiden. Työnantajan on myös tunnistettava tapaturmien ja onnettomuuksien mahdollisuus. Näiden tietojen perusteella voidaan arvioida altisteiden terveyshaitat.
Työterveyshuolto ja altisteet
Tiivis yhteistyö työterveyshuollon kanssa riskinarviossa on tärkeää toisaalta työterveyshuollon asiantuntemuksen vuoksi sekä altisteiden mahdollisesti edellyttämän säännöllisen terveysseurannan vuoksi. Altisteisiin liittyvien riskien terveydellisen merkityksen arvioimisessa avainasemassa on työterveyshuollon laatima kattava työpaikkaselvitys, jossa selvitetään työympäristön ja -tehtävien olosuhteet.
Altistumista vähentävät toimenpiteet
Riskinarvion pohjalta suunnitellaan altistumista estävät ja vähentävät toimenpiteet, jotka voivat liittyä työolosuhteisiin, -menetelmiin ja -tapoihin. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi jonkin haitallisen tekijän käytön vähentämistä tai sen korvaamista vaarattomammalla tekijällä tai vaikkapa ilmanvaihdon parantamista. Erilaisten henkilösuojainten, kuten kuulo- tai hengityssuojainten, valinta ja käyttöönotto on tarpeen, mikäli toimenpiteillä ei saada riskiä alennettua riittävästi. Työnantajan on myös huolehdittava työntekijöiden riittävästä opastuksesta ja ohjeistuksesta altisteisiin liittyen.
Kuinka hyvin yrityksessänne tunnetaan eri työtehtävien altistumisriskit ja miten niiden vaikutuksia torjutaan? Me Apilassa olemme perehtyneet erityisen hyvin työympäristöjen altisteisiin ja meillä on pitkä kokemus niiden aiheuttamien terveysriskien hallinnasta. Ole meihin yhteydessä, jos haluat kuulla lisää.
Lue lisää altisteista Työterveyslaitoksen sivuilta. Tutustu myös Työturvallisuuskeskuksen työhygieniaoppaaseen.
Tutustu kampanjaamme yrityksille, joiden työympäristöissä ja -tehtävissä on paljon altisteita.