Palvelemme tällä hetkellä vain ajanvarauksella. Mikäli sinulla on infektio-oireita, ohjaamme sinut asioimaan etänä tai erilliselle infektiovastaanotolle.

Koronarokotukset | KoronavirustestiEtäpalvelut

Tervetuloa asioimaan turvallisin mielin!

Pyydä tarjous työterveyspalveluista
Pyydä tarjous

Koronaepidemiasta kohti uutta normaalia

Olemme eläneet keskellä pandemiaa jo pitkälti toista vuotta ja rokotusten edetessä varovainen toiveikkuus uuteen normaaliin palaamiseen on virinnyt.

Tällä hetkellä näyttää, että Suomi selviää maailmanlaajuisesti katsottuna pandemiasta hyvin ja menetetyt ihmishenget jäävät alhaisemmalle tasolle kuin monessa muussa maassa.

Tässä kohden on ehkä hyvä tarkastella sitä, miksi olemme selviytyneet niin hyvin, mitä uusia asioita ja toimintatapoja on syntynyt ja mitkä niistä jäävät olemaan pandemian jälkeenkin. Mitä nämä asiat meiltä edellyttävät?

Korona on tuonut mukanaan myös positiivisia asioita. Uudet tavat työskennellä ilman fyysistä läsnäoloa ovat kehittyneet ja vakiinnuttaneet paikkansa työelämässä. On opittu uusi tapa työskennellä etänä ja hyödyntämään uutta tekniikkaa muun muassa etäkokousten muodossa.  Hybridimalli tehdä työtä on varmasti tullut jäädäkseen. Läheisten, perheen ja yhdessäolon merkitys on tuonut rikkautta monen arkeen ja vahvistanut monen kohdalla niitä tärkeimpiä ihmissuhteita. Olemme törmänneet haluun auttaa ja tukea ihmisiä tämän kriisin keskellä monin koskettavin ja rohkaisevin tavoin.

Jotkut työntekijöistämme ovat sairastuneet koronaan. Joidenkin kohdalla sairaus on voinut jättää pitkäaikaisia toimintakyvyn häiriöitä. Tällöin työterveyshuollon keinot työkyvyn tuelle ja työnantajan järjestelyt työhön paluun tueksi ovat tarpeellisia. Koronatilanne on voinut vaikuttaa toimeentuloon ja perheiden elämään eri tavoin. Työterveyshuolto ja työterveyshuolto haluavat tarjota tukea ja keinoja arjessa eteenpäin myös koronan raskaammin kohdanneille työntekijöille.

Hyvä onnistuminen pandemian hallinnassa on vaatinut jokaiselta sitoutumista joskus vaikeisiinkin asioihin. On pidetty turvavälejä, jätetty tärkeitäkin tapahtumia juhlistamatta, läheisiä tapaamatta. On etäopiskeltu ja etätyöskennelty. Joitakin tapoja jatkamme edelleen pidempään ,kuten maskien käyttöä. Toiset varmasti jäävät pandemian jälkeenkin voimaan, kuten käsien desinfiointi tai ja omailmoitukset poissaoloihin. Olemme huomanneet koronan myötä, kuinka infektiotautien osuus sairauspoissaoloissa on laskenut. Nyt varmasti ymmärretään laajemmin myös se, miksi on tärkeää jäädä sairaana pois työstä.

Rokotukset jatkuvat ja edistyvät päivä päivältä. On tärkeä muistaa hakea myös toinen rokote, vaikka yleinen epidemiatilanne paranee. Rokotusmyönteisyys on tärkeää myös mahdollisten tehostamisrokotusten osalta. Rokotusten ottaminen on Suomessa vapaaehtoista. Tämän vuoksi työnantajalla ei ole oikeutta tietoon siitä, kuka työntekijöistä on rokotettu ja kuka ei. Rokotusten tarjoaminen tutussa työterveyshuollossa tukee rokotusten ottamista.

Viranomaisten ohjeita seuraamalla jokainen pystyy tarkastamaan, mikä on koronatilanne tällä hetkellä ja miten erilaisten rajoitusten purkaminen etenee alueittain. Ohjeita on syytä noudattaa paikallisten suositusten mukaisesti.

Niiden kohdalla, jotka työskentelevät jatkossakin etätyössä joko kokonaan tai osittain, tulee huomioida, etteivät he putoa ulos kaikille tärkeästä työyhteisöstään. On myös hyvä muistaa, että kotityöpisteenkin tulee täyttää hyvän ergonomian vaatimukset. Valitettavan moni työskentelee ikänäkönsä kanssa pienen läppärin äärellä ja ratkaisu tilanteeseen ei löydy yleensä työlaseista vaan kunnollisen kokoisesta näytöstä kotityöpisteeseen.

Vaikka kuljemme nyt vaikeista ajoista kohti valoa ja kesää, tulevat koronan vaikutukset näkymään vielä pitkään. Pidetään huolta jaksamisesta ja toisistamme. Apila Terveyden asiantuntijat ovat auttamassa terveydentilan ja hyvinvoinnin mahdollisissa haasteissa jatkossakin.

Virkistävää kesää toivoo koko Apilan väki

Ajankohtaista

Lisää ajankohtaista