Päivitety 15.5.2020

Olemme koonneet tälle sivulle yritysasiakkaiden ja työnantajien yleisimpiä kysymyksiä koronaviruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen liittyen. Päivitämme sivua jatkuvasti.

Henkilöasiakkaille on oma ohjeistus
Tutustu etäpalveluihimme
Tutustu koronavirustestiin ja vasta-ainetestiin

Ohjaathan työntekijänne tarvittaessa tutustumaan em. ohjeisiin.

TIETOLÄHTEITÄ

THL: Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta
Työterveyslaitoksen ohjeita työpaikoille
THL:n hyödyllisiä materiaaleja työpaikoille (julisteita, tulostettavaa materiaaleja, videoita)
THL: Ohjeet käsienpesuun ja yskimiseen
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän koronavirusohjeistus
Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronavirusohjeistus
EK.n kattava ohjeistus yrityksille koronavirusepidemiaan varautumiseksi

OMAILMOITUSKÄYTÄNTÖ

Suosittelemme painokkaasti asiakkaillemme sairauspoissaolokäytäntöjen keventämistä laajentamalla omailmoitteisen sairausloman ehtoja. Suosittelemme myös hyväksymään etänä myönnetyt sairauspoissaolotodistukset. Huolehdithan, että työterveyshuollolla on yrityksenne käytännöistä ajantasainen tieto.

Omailmoituskäytännössä työntekijä voi sairastuessaan jäädä kotiin omalla ilmoituksella ja esimies myöntää sairausloman, jonka pituuden työnantaja määrittää. Työntekijä on vastuussa omasta terveydestään ja ottaa tarvittaessa yhteyttä terveyspalveluihin, jos oireet jatkuvat tai pahenevat.

SAIRAUSPOISSAOLOTODISTUS

Työterveyshuolto kirjoittaa sairauspoissaolotodistuksen vain työkyvyttömyystilanteissa eli kun työntekijällä on todettu sairaus. Ulkomailta Suomeen palaavien oireettomien matkustajien ja muiden oireettomien altistusepäiltyjen tulee hallituksen tämän hetkisen linjauksen mukaan pysyä kotona karanteenia vastaavissa olosuhteissa 2 viikkoa. Kyseessä ei ole sairausloma eikä työterveyshuolto voi siitä kirjoittaa sairauspoissaolotodistusta. Yrityksen tulee itse laatia ohjeistus muun muassa palkanmaksusta em. tilanteessa.

Jos perheenjäsenesi on kotona karanteenia vastaavissa olosuhteissa oireettomana joko matkan tai altistusepäilyn vuoksi, voivat muut perheenjäsenet mennä töihin. Jos altistusepäilyille tulee oireita, jäävät kaikki perheenjäsenet tuolloin kotiin karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

MUITA KYSYMYKSIÄ

  • Jos työntekijällä todetaan virallisesti koronavirustartunta, testin tehnyt taho tai viranomainen ohjeistaa toimenpiteet muun muassa altistuneiden kartoituksesta. Työnantajan on kuitenkin hyvä etukäteen suunnitella ja ohjeistaa oman yrityksen sisäiset tiedotusvastuut ja -prosessit mahdollisia infektiotapauksia varten.
  • Varmistamattomissa (testaamattomissa) koronavirusepäilyissä yrityksen on itse määritettävä tarvittavat toimenpiteet tapauskohtaisesti esimerkiksi ao. työntekijän työpisteen puhdistamisesta tai työtoverien siirtämisestä karanteenia vastaaviin olosuhteisiin tai etätöihin. Viranomaisille ei tarvitse ilmoittaa varmistamattomia epäilyjä.
  • Riskiryhmään kuuluvien työntekijöiden kanssa voidaan vaarojen ja riskien arvioinnin perusteella sopia siirtämisestä väliaikaisesti tehtäviin, joissa tartuntariski on nykyisiä tehtäviä pienempi.
  • Virallisesti todetun koronavirustartunnan jälkeisestä töihin paluusta saat ohjeet ja luvan palata työhön terveydenhuollon ammattilaisilta. Muiden sairauksien suhteen noudatetaan normaalia käytäntöä eli töihin voi palata kun olet täysin terve ja oireeton.
  • Työntekijöiden oikeus käyttää työterveyspalveluja lomautuksen aikana riippuu työnantajan määrittämästä käytännöstä. Suosittelemme tukemaan työtekijöiden työkykyä ja -hyvinvointia myös lomautuksen aikana.

Apila Terveyden toiminta poikkeusaikana

Lue lisää palveluistamme poikkeusaikana.

Keskitymme tällä hetkellä erityisesti sairaanhoitopalvelujen tarjoamiseen ja olemme laajentaneet etäpalveluitamme merkittävästi. Jatkamme myös ennaltaehkäiseviä palveluja harkitusti (esimerkiksi työterveysneuvottelut, terveystarkastukset) ja mahdollisimman paljon etäyhteyksiä hyödyntäen. Nimetty työterveyshoitaja on tarvittaessa yhteydessä käytännön asioista.

APILA HELPPI

Jos et löydä tältä sivulta vastausta kysymykseesi, voit soittaa myös Apila Helppiin tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.