Palvelemme tällä hetkellä vain ajanvarauksella. Mikäli sinulla on infektio-oireita, ohjaamme sinut asioimaan etänä tai erilliselle infektiovastaanotolle. Tervetuloa asioimaan turvallisin mielin!

Pyydä tarjous työterveyspalveluista
Pyydä tarjous

English version

Koronavirustestaus Apila Terveydessä

Yleistä koronavirustestauksesta

+

Tarjoamme koronavirustestausta omien työterveysasiakasyritystemme lisäksi myös muille yrityksille sekä yksityisasiakkaille.

Koronatestauspisteemme sijaitsevat Lahden ja Jyväskylän keskustassa.

Tällä sivulla on lisätietoa tarjoamistamme testeistä ja testauskriteereistä.

Koronavirustesti (PCR)

+

Koronavirustesti osoittaa parhaillaan meneillään olevan koronavirusinfektion tutkimalla löytyykö koronavirusta nenänielun limakalvolta. Koronavirustestaus tapahtuu taipuisalla pumpulitikulla nenänielusta. Testi tehdään aina lääketieteellisen arvion perusteella lääkärin lähetteellä ja sitä varten tulee olla ajanvaraus.

Lahdessa koronavirustestaus tapahtuu Apilan muusta toiminnasta erillisessä testauspisteessä osoitteessa Seponkatu 7. Ethän tule toimipisteeseen sisälle, vaan odota autossa parkkipaikalla tai kävellen tullessasi pihalla. Näytteenottaja tulee hakemaan sinut ja antaa lisäohjeita.

Jyväskylässä koronavirustestaukseen käynti tapahtuu toimipisteessämme Apilan muusta toiminnasta erillisestä ovesta osoitteessa Kilpisenkatu 6, Reimarintalo. Saavu juuri sovittuna aikana ja jää odottamaan toimipisteen ulkopuolelle Kilpisenkadun puolelle. Älä tule pääovesta sisään, vaan odota, että sinut kutsutaan sisään ovesta B.

Koronavirustestin kriteerit 

Lähetteen koronavirustestiin voi saada lääkärin arvion perusteella. Apila Terveyden lääkäri tekee aina arvion testauksen tarpeellisuudesta THL:n kulloinkin voimassaolevien kriteerien mukaisesti.

Toimi näin, jos epäilet koronavirustartuntaa

 1. Tee koronavirustaudin oirearvio osoitteessa www.omaolo.fi. Jos et pysty tekemään oirearviota, ole suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme.
 2. Mikäli Omaolo-testi ohjaa koronavirustestaukseen, ota yhteyttä asiakaspalveluumme, joka varaa sinulle lääkärin etävastaanottoajan.
 3. Näytteenottokriteerien täyttyessä saat lääkäriltä lähetteen testiin. Sinulle varataan samalla aika näytteenottoon ja saat saapumisohjeet testauspisteeseen.
 4. Pysy kotona karanteenin omaisissa olosuhteissa testiä odottaessasi.
 5. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus ja saavu näytteenottoon täsmällisesti  saamiesi ohjeiden mukaisesti. Älä tule liian aikaisin etukäteen, jotta jonotukselta vältytään. THL suosittelee, että testiin tulevat käyttävät maskia. 
 6. Seuraa opasteita ja ohjeita paikan päällä. Muista huolehtia turvavälistä toisiin ihmisiin ja noudata testauspaikalla saamiasi ohjeita. Todista henkilöllisyytesi pyydettäessä.
 7. Näyte otetaan nenänielusta taipuisalla tikulla.
 8. Näytteenoton jälkeen saat mukaasi kirjalliset jatkotoimintaohjeet.
 9. Testin tulos valmistuu noin 2 arkipäivän kuluessa. Pysy kotona karanteenin omaisissa olosuhteissa tulosta odottaessasi.
 10. Ilmoitamme testituloksen sinulle puhelimitse. Jos tulos on positiivinen, jatka karanteenin omaisia olosuhteita keskeytyksettä.
 11. Ilmoitamme positiiviset testitulokset THL:n valtakunnalliseen rekisteriin sekä kotikuntasi tartuntatautiyksikköön.
 12. Kotikuntasi infektiolääkäri on sinuun yhteydessä ja tekee viralliset eristys- ja karanteenipäätökset sinulle ja lähikontakteillesi sekä ryhtyy tarvittavaan tartuntaketjun jäljitykseen.

 

Koronavirustestin hinta on 210,60 euroa (josta Kela-korvaus 100 euroa). Lisäksi veloitamme lääkärin puhelinvastaanottoajasta 38 euroa ja se sisältää lääkärin arvion sekä tarvittaessa lähetteen koronavirustestiin. Tuloksen ilmoittaminen sekä siihen liittyvät jatkohoito-ohjeet sekä potilasopastus on erikseen veloitettava vastaanotto 38 euroa.

Koronatodistus oireettomalle henkilölle

+

Määrätyt maat vaativat tuoreen todistuksen negatiivisesta koronaviruksen osoitustestistä (PCR) maahanpääsyn edellytyksenä. (myös nk. COVID19 fit-to-fly -todistus tai koronaan liittyvä matkustuskelpoisuustodistus). Työnantaja voi myös edellyttää ulkomailta Suomeen palaavalta työntekijältä negatiivista osoitustestin tulosta ennen töihin paluuta. Testiin pääsee, mikäli tarvitsee todistuksen näistä syistä.

Toimi näin, jos tarvitset todistuksen negatiivisesta testituloksesta

 1. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, joka varaa sinulle hoitajan etävastaanottoajan. Mikäli olet matkustamassa maahan, joka edellyttää koronaan littyvää matkustuskelpoisuustodistusta, varmista, että sinulla on ko. valtion määrittelemät tarkat ja ajantasaiset tiedot todistukseen liittyen.
 2. Saat hoitajalta lähetteen testiin. Sinulle varataan samalla aika näytteenottoon ja saat saapumisohjeet testauspisteeseen.
 3. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus ja saavu näytteenottoon täsmällisesti autolla tai kävellen saamiesi ohjeiden mukaisesti. Älä tule liian aikaisin etukäteen, jotta jonotukselta vältytään.
 4. Seuraa opasteita ja ohjeita paikan päällä. Jos saavut autolla, sinun ei tarvitse poistua autosta näytteenoton aikana. Jalan saapuessasi muista turvaväli ja noudata testauspaikalla saamiasi ohjeita.
 5. Todista henkilöllisyytesi (autolla saapuessasi ikkunan läpi). Näyte otetaan nenänielusta (autolla saapuessasi avoimesta ikkunasta).
 6. Näytteenoton jälkeen saat mukaasi kirjalliset jatkotoimintaohjeet.
 7. Testin tulos valmistuu noin 2 arkipäivän kuluessa.
 8. Tuloksen valmistumisen jälkeen saat todistuksen salattuna sähköpostina.
 9. Jos tulos on positiivinen, siirry välittömästi karanteenin omaisiin olosuhteisiin ja odota kotikuntasi infektiolääkärin yhteydenottoa.

Koronavirukseen liittyvää matkustuskelpoisuustodistusta varten tehtävän koronavirustestin hinta on 210,60 euroa. Matkustustodistusta varten tehdystä koronavirustestistä ei saa Kela-korvausta.

Lisäksi veloitamme hoitajan etävastaanottoajasta lähetettä varten 38 euroa sekä todistuksen kirjoittamisesta ja sen lähettämisestä 38 euroa.

Koronaviruksen vasta-ainetesti

+

Koronaviruksen vasta-ainetestillä voidaan tunnistaa aiemmin sairastettu koronavirusinfektio osoittamalla vereen muodostuneet vasta-aineet. Vasta-aineita muodostuu yksilöllisesti ja tämän hetkisen tiedon mukaan niiden osoittaminen luotettavasti vie vähintään kolme viikkoa oireiden alkamisesta tai altistuksesta (oireettomalla henkilöllä).

Vasta-ainetesti tehdään aina lääkärin lähetteellä.

Vasta-ainetestin kriteerit

Testi soveltuu tilanteisiin, joissa epäillään henkilön sairastaneen koronavirusinfektion joko oireiden perusteella tai tiedossa olevan altistuksen kautta. Testillä voidaan selvittää laajempaa altistumista esimerkiksi työpaikoilla, tunnistetuissa tartuntaketjuissa tai tartuntatapausten perheenjäsenillä sekä muissa ryhmissä. Yksittäiselle henkilölle testiä suositellaan vain harkiten osana epäselvän tai pitkittyneen diagnostisen tilanteen selvittelyä.

Testi tehdään lääkärin lähetteellä aikaisintaan kolmen viikon kuluttua arvioidun koronavirustaudin sairastamisen tai altistuksen jälkeen.

Toimi näin, jos on tarve selvittää mahdollista sairastettua infektiota

 1. Varaa aika etävastaanotolle asiakaspalvelusta.
 2. Jos testauskriteerit täyttyvät, saat lääkäriltä lähetteen testiin.
 3. Varaa aika näytteenottoon asiakaspalvelusta.
 4. Saavu näytteenottoon sovitusti. Vasta-ainetestiin saapuvan henkilön tulee olla täysin oireeton.
 5. Näyte otetaan verinäytteenä kyynärtaipeesta.
 6. Testin tulos valmistuu 1-2 arkipäivässä.
 7. Testitulos ilmoitetaan puhelimitse tai kirjeellä.

Vasta-ainetestin hinta on 96,10 euroa, josta Kela-korvaus 5 euroa.