Laboratoriotutkimukset
Lahden Seponkadun, Nastolan Pekkalantien ja Jyväskylän Kilpisenkadun toimipisteissämme on oma laboratorio, joissa otetut näytteet analysoidaan Synlabin laboratoriossa.
Laboratorioissamme tehdään monipuolisia tutkimuksia, kuten veri-, virtsa- ja irtosolunäytteitä. Lisäksi teemme erilaisia kliinisfysiologisia tutkimuksia, kuten:
- EKG eli sydänsähkökäyrä esimerkiksi sydänoireiden selvittelyssä
- Yöpolygrafia esimerkiksi uniapnean selvittelyssä
- Verenkierron ja sydämen toimintakokeet (Holter ja kliininen rasituskoe) esimerkiksi rytmihäiriöiden, rintakivun tai hengenahdistuksen selvittelyssä
- Keuhkojen toimintaa mittaavat tutkimukset (PEF ja spirometria) esimerkiksi astman ja hengenahdistuksen selvittelyssä
Laboratoriossa asioidaan ajanvarauksella. Varaa laboratorioaika joko verkosta, toimipisteestä tai soittamalla asiakaspalveluun.
Mikäli olet varaamassa aikaa EKG-, spirometria-, Holter- tai uniapneatutkimukseen tai GLUK-rasituskokeeseen, ole aina yhteydessä asiakaspalveluun.
Valittanavasti on myös laboratoriotutkimuspaketteja ilman lähetettä.
Valmistautumisohjeet laboratoriotutkimuksiin
Valmistautuminen laboratoriotutkimuksiin tämän ohjeen mukaan on tärkeää, jotta asiointi on sujuvaa ja tulokset mahdollisimman luotettavia.
Yleiset ohjeet
- Ota aina mukaasi henkilöllisyystodistus (kelakortti, ajokortti, passi), jotta voimme todentaa henkilöllisyytesi.
- Ruokailu, ruumiillinen rasitus, stressi, kahvi, tupakka, alkoholi ja lääkkeet (myös luontaistuotteet ja vitamiinit) voivat vaikuttaa laboratoriotutkimusten tuloksiin. Noudata siksi aina valmistautumisohjeita.
- Virtsanäytettä varten voit myös hakea näytepurkin ja näytteenanto-ohjeet laboratoriostamme kotiisi ja tuoda näytteen aamulla mukanasi.
- Jos olet joutunut poikkeamaan näistä ohjeista, kerro siitä laboratoriossa ennen näytteenottoa.
Verinäytteeseen valmistautuminen
- Tutkimusta edeltävänä päivänä voit syödä ja juoda tavalliseen tapaan.
- Vältä tupakointia, alkoholia ja ruumiillista rasitusta näytteenottoa edeltävän vuorokauden aikana.
- Paastonäytteenottoa varten tulee olla syömättä ja juomatta 10–12 tuntia. Paasto ei kuitenkaan saa kestää yli 12 tuntia. Voit juoda lasillisen vettä.
- Älä syö purukumia tai pastilleja.
- Säännölliseen lääkitykseen kuuluvat aamulääkkeet voi ottaa näytteenottopäivän aamuna, jos lääkärin kanssa ei ole toisin sovittu. Lääkeainepitoisuuksia (esim. kilpirauhaslääkitys) tutkittaessa ei lääkettä kuitenkaan saa ottaa aamulla.
- Älä ota klo 22 jälkeen tilapäisesti käytettäviä lääkkeitä tai vitamiineja.
- Varaa aikaa istumiseen noin 15 minuuttia ennen näytteenottoa verenkierron tasapainottamiseksi.
Virtsanäytteeseen valmistautuminen
Nämä ohjeet koskevat seuraavia tutkimuksia: U –KemSeul, U –BaktVi, U –Solut ja U –BaktVi2
- Ennen näytteenottoa tulisi olla virtsaamatta 4-6 tuntia.
- Vettä saa juoda enintään yhden lasillisen. Jos et pysty pidättämään virtsaa esimerkiksi voimakkaiden virtsatieinfektio-oireiden vuoksi, pidätä virtsaa kuitenkin mahdollisimman kauan ennen näytteen antamista.