Rokotus on paras keino suojautua punkkien levittämältä puutiaisaivotulehdukselta (tick-borne encephalitis, TBE), jota kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi. Suomessa rokotetta suositellaan erityisesti rannikolla ja saaristossa oleskeleville.  Rokote suojaa myös matkailijaa, sillä puutiaisaivokuumetta esiintyy paljon Baltian maissa ja Keski-Euroopassa.

Tämä usein myös punkkirokotteeksi kutsuttu rokote ei suojaa punkeilta, eikä estä punkkia tarttumasta ihoon. Punkkien yleisimmin levittämä tauti on borrelioosi, jota vastaan ei ole rokotetta. Puutiaisaivotulehdusrokotteen saaneenkin kannattaa siis suojautua punkeilta muun muassa riittävän peittävällä vaatetuksella.

Perussuojaa varten aikuiset ja lapset rokotetaan kolmesti. Toinen annos annetaan 1–3 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta tai tarvittaessa jo kahden viikon päästä. Täysi suoja puutiaisaivokuumetta vastaan muodostuu kahden viikon kuluttua toisesta annoksesta. Kolmas rokoteannos annetaan 5–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Ensimmäinen tehosteannos suositellaan otettavaksi kolmen vuoden kuluttua ja jos altistus virukselle yhä jatkuu, on tehostusohjelma seuraavanlainen:

  • alle 50-vuotiaana tehosteen saaneelle seuraava tehoste 10 vuoden kuluttua
  • 50-60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan tehosteet 5 vuoden välein
  • yli 60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan seuraavat tehosteet 3 vuoden välein
  • henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi, annetaan tehoste 3 vuoden välein.

Puutiaisaivokuumerokotuksen saat nyt Apilasta hintaan 68,40 €. Hinta on yhden rokotuskerran kokonaishinta, joka sisältää rokotteen ja rokotuspalkkion. Hintaan ei lisätä toimistomaksua.

Puutiaisaivokuumerokotuksen aika on nyt. Kysy lisää ja varaa aika asiakaspalvelusta!

Varaa rokotusta varten 15 minuutin aika hoitajalle joko verkkoajanvarauksestamme www.apilaterveys.fi tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 029 086 3490*.