Rokotus on paras keino suojautua punkkien levittämältä puutiaisaivotulehdukselta (tick-borne encephalitis, TBE). Tautia kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi. Rokotetta suositellaan Suomessa erityisesti niille, jotka oleskelevat saaristo- ja rannikkoalueilla. Rokote suojaa myös matkailijaa, sillä puutiaisaivokuumetta esiintyy paljon Baltian maissa ja Keski-Euroopassa.

Punkkirokote ei suojaa punkeilta, eikä estä punkkia tarttumasta ihoon. Punkkien yleisimmin levittämä tauti on borrelioosi, jota vastaan ei ole rokotetta. Puutiaisaivotulehdusrokotteen saaneenkin kannattaa siis suojautua punkeilta oikeanlaisella vaatetuksella.

Aikuiset ja lapset rokotetaan kolmesti perussuojan aikaansaamiseksi. Toinen annos annetaan 1–3 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Suoja puutiaisaivokuumetta vastaan muodostuu noin kahden viikon kuluttua toisesta annoksesta. Tarvittaessa toinen annos voidaan antaa jo kahden viikon päästä ensimmäisestä. Kolmas rokoteannos annetaan 5–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Ensimmäinen tehosteannos suositellaan otettavaksi kolmen vuoden kuluttua. Mikäli altistuminen TBE-virukselle jatkuu, tehostetaan seuraavasti:

  • alle 50-vuotiaana tehosteen saaneelle seuraava tehoste 5 vuoden kuluttua
  • yli 50 vuotiaille 3-5 vuoden välein käytetystä rokotteesta riippuen.

Puutiaisaivokuumerokotuksen saat nyt Apilasta hintaan 68,40 €.

Hinta on yhden rokotuskerran kokonaishinta, joka sisältää rokotteen ja rokotuspalkkion. Hintaan ei lisätä toimistomaksua.

Puutiaisaivokuumerokotuksen aika on nyt. Kysy lisää ja varaa aika asiakaspalvelusta!

Varaa rokotusta varten 15 minuutin aika hoitajalle joko verkkoajanvarauksestamme www.apilaterveys.fi tai puhelimitse asiakaspalvelustamme.